Radio Eemland schreef geschiedenis.

In de knallende jaren tachtig was er één naam die als een muzikale rebel door de luidsprekers schalde, en die naam was Radio Eemland! Een radiopiraat die niet alleen Amersfoort, maar ook de wijde omgeving in zijn muzikale greep hield. Opgericht in 1977 met grootse plannen om legaal te worden, maar het lot had andere plannen.

 

"Als Radio Eemland niet stoort is het ons best"

 

De zender kreeg nationale aandacht in 1984, toen Kamervragen werden gesteld door het CDA, de PvdA en de VVD. Lokale autoriteiten wilden de illegale zender niet verbieden, want zolang de zender niet stoorde, leek alles geoorloofd.

 

"Handhaving werd onvermijdelijk"

 

Maar zoals het gezegde gaat, alle goede dingen komen ten einde. Eind jaren tachtig kon de Amersfoortse burgemeester niet langer de ogen sluiten voor de ondeugende golven van Radio Eemland. Handhaving werd onvermijdelijk, en niet alleen piratenzenders werden beboet. Zelfs adverteerders werden aangemaand alsof ze plotseling lid waren geworden van een criminele organisatie. Het piratenlandschap kwam op deze manier eind jaren tachtig landelijk tot een abrupt einde.

 

"Wat gebeurde er?"

 

De jaren verstreken, maar de herinneringen aan de goede oude tijd bleven levendig. In januari 2020 werd ergens in Putten een vergadering belegd door een groep radiofreaks, allemaal doorgewinterde veteranen uit dat prachtige piratentijdperk. En wat gebeurde er? Een briljant plan werd gesmeed, een plan voor de officiële herstart van het legendarische Radio Eemland. Met knowhow, technische kennis, middelen en ongeëvenaard enthousiasme stond niets meer in de weg. Radio Eemland was terug, online en via het nieuwe digitale DAB+-netwerk, met zenders in Nunspeet en Amersfoort voor een fenomenaal uitzendgebied.

 

"Radio Eemland Kei hard terug!"

 

Radio Eemland is kei hard terug! Met de muziek van toen en een team van gepassioneerde medewerkers van destijds!

Je Herinnering Leeft! is de nieuwe slogan van Radio Eemland.

 

"Terug op het oude nest"

 

Inmiddels 2024 en Radio Eemland heeft bewezen dat ze er nog steeds toe doen. Prachtige programma's, live verslagen van evenementen en een team van meer dan 20 toegewijde medewerkers. Als kers op de taart heeft Radio Eemland in 2023 zelfs een FM-frequentie weten te bemachtigen, en raad eens waar? We zijn terug op de frequentie waar het allemaal begon, 95.4FM! Het hart van Radio Eemland klopt weer krachtig, en de golven van nostalgie overspoelen de regio. Tune in, laat je meevoeren en vier met ons mee, want bij Radio Eemland geldt één ding: Je Herinnering Leeft!

Oude en nieuwe fragmenten:

Voor wie van nog meer nostalgie houdt...